perjantai 15. huhtikuuta 2016

Saslik ja kreikkalainen salaatti

 

                      Naudanlihavartaat ja Kreikkalaista salaattia





Johan on ollut mukava viikko. Aurinko paistaa, verottajalta ei tullut mätkyjä ja pääsin
vielä huijaamaan anoppia... ihana elämä :)

Alkuviikosta huomasimme pikkurouvan kanssa, että kummallakin on lauantaina
vapaapäivä. Tai oikeastaa "vapaa" siinä muodossa kun se lapsiperheillä olla voi.
Mukava olisi viettää joskus yhdessäkin aikaa, siitäpä mieleeni juolahti:
huijataanko anoppia?
huijataan vain! Ei muuta kun tuumasta toimeen ja puhelin käteen...

- Haloo, se on suosikki vävy ku soittaa moi!
- No haloo haloo, mitä asiaa??
- Me tuossa mietittiin, että haluatko tulla meille perjantai-iltana syömään?
- Syömään? Miksi? Mitä ruokaa?
- Saslik vartaita ja kreikkalaista salaattia + lisukkeet. Olisi mukava nähdä
  pitkästä aikaa.
- No onpa mukavaa :) Monelta saa tulla?
- 16.00 ois sopiva aika.
- Ok, nähdään huomenna.

Viattomalta kuulostava ruokahetki saattaa sisältää pirullisen suunnitelman.
Anopille vatsa täyteen herkkuja ja sen päätteeksi varovainen kysymys:
- Hei me tuossa ajateltiin kun meillä kummallakin on huomenna vapaapäivä, että
  voisitko ottaa muksut yöksi?
Anoppi tuhahtaa ja mulkoilee hetken minua silmiin. Hän huomaa ajaneensa (syöneensä)
itsensä ansaan. No tulkoon tämän kerran, kun näin hyvää ruokaakin sai...
JES! Täydellinen petos!

Harvinaisen mukava viikko saa arvoisensa päätöksen, pikkurouvan kanssa
yhteistä aikaa kaiken kivan merkeissä... Eli illalla lätkämatsi ja aamulla formulaa.
Vai mitä rakas...? Miksi ei...?

Sitten itse reseptiin.


1. Kreikkalainen salaatti:





Nopea ja helppo salaatti leivän ja hyvän grilliruoan kylkeen.



Salaatti:


6 kpl  Tomaattia
1 kpl  Punasipuli
1 kpl  Paprika
1 kpl  Kurkku
1 kpl  Jääsalaatti ruukussa
1 dl   Fetajuustoa
1 dl   Oliiveja








Salaatin kastike:

1 dl   Oliiviöljyä
0,5 dl Punaviinietikka
1 tl   Basillika (jos kuivattua)
1 tl   Oregano (jos kuivattua)
1 tl   Sokeri
0,5 tl Suolaa
0,5 tl Mustapippuria rouhittuna



Aloita leikkaamalla kurkku pitkittäis-suunnassa halki ja kaiva lusikalla kurkun
keskusta pois. Pilko paprika, kurkku ja tomaatit halutunlaisiksi paloiksi.
Leikkele punasipulista ohuita renkaita.

Kaada kaikki kastikeainekset kulhoon ja sekoita vispilällä kunnes suola ja sokeri
ovat liuenneet nesteeseen. Laita tomaatit, sipulirenkaat, paprika ja kurkku
kastikekulhoon ja sekoita niin, että kasvikset peittyvät kastikkeeseen. Nosta
kulho jääkaappiin maustumaan. Ennen ruokailun aloittamista levitä
jääsalaatit tarjoiluastian pohjalle ja nosta maustuneet kasvikset päällimmaiseksi.
Kaada kulhon pohjalle jääneet kastikkeet vielä salaattiin ja laita
oliivit ja fetajuusto päällimmäiseksi.






Saslik-vartaat:





Monelle vartaat ovat koko kesän grilli juttu nro: 1.
Oli varraslihat kanaa, kalaa, possua, tai nautaa niin ne tahtovat kuitenkin kuivua
aina liikaa. Tähän ongelmaan on yksinkertainen syy: Käytettävä liha on liian
vähärasvaista ja kypsymisaika kasviksista johtuen liian pitkä. Vähärasvainen
liha ehtii ylikypsyä ja kuivua ennen kuin vartaassa olevat kasvikset ovat valmiita.
Jostain syystä suomalaisille on vielä juurtunut ajatus,
että vartaisiin pitäisi käyttää ns. parempaa lihaa filettä jne. Asia on kuitenkin täysin
päinvastainen. Jos haluat vartaissa olevat kasvikset kypsäksi, niin rasvaton liha on
jo siinä vaiheessa auttamatta liian kuivaa.

Äläpä hättäile, tähän on ratkaisu: KÄYTÄ VARTAISIIN AINA RASVAISTA LIHAA.
Rasvainen liha antaa enemmän anteeksi ylikypsymistä ja pysyy mehevämpänä vaikka
kasvisten kypsyminen veisikin hiukan enemmän aikaa.
Käytä vartaisiin naudasta esim: entrecotea, possusta kasleria, kanasta paistileikettä
ja kaloista käy parhaiten rasvaiset lohikalat. Johan alkaa vartaat onnistumaan!





1 kg   Naudanlihaa
2 dl   Öljyä
1 dl   Punaviiniä
0,5 dl Punaviinietikkaa
0,5 dl Soijaa
3 kpl  Valkosipulinkynsiä
1 rkl  Suolaa
1 rkl  Oreganoa

Lisäksi vartaisiin laitoin pieniä tomaatteja
ja salottisipulia.






Leikkaa liha suurehkoiksi kuutioiksi.
Purista tai raasta valkosipuli.
Kaada marinadi ainekset muovipussiin
ja kumoa lihapalat sekaan. Sekoita hyvin
ja laita yön yli jääkaappiin maustumaan.
Sekoittele välillä maustumisen aikana.












Jos käytät puisia varrastikkuja, niin
muista liottaa niitä vedessä vähintään
tunnin ennen grillausta.
Rakentele vartaat mielesi mukaan, mutta
muista tehdä niistä tarpeeksi tiiviitä.
Tiiviit vartaat on helpompi käsitellä ja
ne pysyvät paremmin mehevänä.







Grillaa vartaisiin aluksi kunnon paistopinta
kovalla lämmöllä ja nosta ne sitten epäsuoraan
lämpöön kypsymään loppuun. Näin saat varmasti mehevän lopputuloksen. Hiiligrillissä tämä
onnistuu niin, että kippaat hiiliä vain toiselle puolelle grilliä. Kaasugrillissä sama onnistuu jättämällä toisen puolen polttimot sammuksiin.









Grillausaika näille oli noin 10 min suoraa
ja 10 min epäsuoraa lämpöä.









Lisuikkeiksi lihoille ja salaatille tein tzatziki-kastikkeen ja naan-leipää.
Reseptit näihin lisäilen sitä mukaan kun ehdin.



2 kommenttia:

  1. Kuivan näköisiä pieniä lihan kittanoita.Olisit tehnyt kaslerista.

    VastaaPoista
  2. kaslerista saa mukavaa perus pöperöä takapihalla kasvaneesta lampaasta saa oikeaa saslikkia

    VastaaPoista

laitahan viestiä!