sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Cheek-burger



                              Possunposki burgeri ja mango-majoneesi










Kaikki hyvät ideat lähtevät monesti vedonlyönnistä, niin myös tämä.

Olin tehnyt menneen talven aikana lihaliemessä ja punaviinissä
haudutettuja porsaan poskia. Posket olivat herkullisia,
mutta 11-vuotias poikani ei suostunut edes maistelemaan ruokaa.

Päättelin ruoan olevan sinänsä hyvää, mutta ruoan nimi ei ehkä houkuttele
varhaisteiniä ruokapöydän ääreen. Löimme asiasta vetoa:
Teen porsaan poskista ruokaa, jota hän tulee syömään mielellään.
Kumpikin jäi suu virneessä odottelemaan varmaa voittoa... 

Aloin kuumeisesti kehittelemään ruokalajia ja reseptiikkaa uusiksi.
Ruoan tulisi olla hyvän näköistä, makuista, eikä parempi nimikään
olisi pahitteeksi. Hmm... reilu 10-vuotiaat tykkäävät burgereista, ne
maistuvat ja näyttävät aina hyvälle ja kaikki mikä "koskettaa" Cheekkiä
muuttuu teinien korvissa hyväksi :)
Suunnitelma oli valmis ja ei tarvinnut kuin odottaa sopivaa hetkeä iskeä.

Tuli viikonloppu ja olin jo aikaisemmin viikolla luvannut koko
perheelle, että viikonloppuna herkutellaan hampurilaisilla.

Ruoka maistui kaikille erinomaisesti ja lopulta oli aika paljastaa
suuri salaisuus: ruoka sisälsi sitä pahamaineista porsaan poskea.
Alkujärkytyksen ja kiukuttelujen jälkeen hän kuitenkin leppyi
ja tyytyi kohtaloonsa:
Tulevan viikon tiskivuorot olivat hänen... :)




1. Lihan käsittely





Porsaan posket ovat herkullisia, edullisia, sekä käteviä raaka-aineita pata yms.
muihin haudutettaviin ruokiin. Se tarvitsee mielellään pitkän kypsennysajan,
jolloin siitä tulee suussa sulavan mureaa.




Posken molemmat puolet



Posken toisella puolella
on paksu kalvo, joka on syytä
poistaa ennen kypsennystä.

Näin liha mureutuu ja maustuu
huomattavasti paremmin.












Kalvon poistaminen ei ole vaikeaa.

Työnnä terävä veitsi kalvon alle ja
vedä veistä itsestäsi poispäin kalvoa
pitkin posken reunaan saakka.













Kalvojen lisäksi voit halutessasi
poistaa poskien reunoilla olevan
ylinmääräisen rasvan. Lopulta
jäljelle jää kauniita noin kämmenen
kokoisia lihapaloja.











2. Haudutus




Lihat haudutetaan uunissa tai
grillissä 3-4 tuntia. Mukaan
vuokaan tulee sipulia, valkosipulia
ja tummaa lihalientä. 
















Leikkaa sipuli leveiksi kiekoiksi ja
pilko valkosupuli paloiksi. Laita
vuokaan reilusti voita ja freesaa
siinä sipulit. Laita samalla lihaliemi
kuumenemaan.













Suolaa ja pippuroi posket. Sipaise niihin
hitusen öljyä ja grillaa niistä pinnat
kiinni reilulla lämmöllä.













Kaada vuokaan kuumaa lihalientä
niin, että sipulien leikkauspinnat
jäävät "kuiville". Asettele ruskistetut lihat sipulien päälle niin etteivät ne kosketa lihaliemeen.











Lisää vielä lihojen päälle hiukan
lihalientä. Hauduta poskia 130-150c
asteen lämmössä 3-4 tuntia.

Halutessasi erittäin pehmeitä poskia,
voit peittää vuoan vielä foliolla.
Peitettynä kypsymisaika on hiukan
lyhyempi.










Valmiit posket kelpaavat myös muuhunkin ruokaan.





3. Mango-majoneesi





Tähän burgeriin sopii
parhaiten mango-majoneesi.
Majoneesin voit tehdä
helppo majoneesi ohjeen mukaan.

Lisää majoneesiin mango
Pilttiä ja persiljasilppua. 












 4. Täyttäminen






Valitse täytteesi mielesi mukaan.

Tähän burgeriin käytin
mango-majoneesia, salaattia,
tomaattia, sekä padassa mukana olleita sipuleita.



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

laitahan viestiä!