maanantai 25. huhtikuuta 2016

Karitsan ribsit


                          Grillatut karitsan ribsit ja dippi








Suhteeni lampaaseen on aina ollut huono. Lampaat pysyvät aitauksissa ja minä
aitauksen ulkopuolella... Kiitos kuuluu -80 luvun "herkullisille" lammasruoille.
En vielä tänä päivänäkään ole tottunut lampaan makuun. Lampaan lihansyönti
muistuttaa mielestäni lähinnä lampolan seinän nuolemista.

Tuttu lihakauppias Oulun kauppahallista sai minut
kuitenkin suostuteltua yrittämään vielä kerran. Hän kehui nuoren karitsan
lihan olevan kaukana -80 luvun sitkeästä villasukkalampaasta. Aikamme
aiheen tiimoilta keskusteltuamme päädyinkin kokeilemaan
karitsan kylkipaloja ribsi muodossa. Hintaa karitsalla oli 9.90/kg
ja palat sai tuttuun tapaan haluttuun muotoon leikattuna.
Lopputulos ei ollut hullumpi, luulenpa karitsanlihan päätyvän tästä edespäin
useamminkin kauppakassiini.



1. Lihankäsittely:

Lampaanliha menee mukavuusalueeni yli ja käytännön kokemusta kyseisen
lihan laitosta ruoaksi ei juurikaan ole. Kokeilen siis valmistaa karitsan ribsit
samaan tapaan kuin tein possun ribsien kanssa.



Karitsan ribsejä saa mm. Torin lihamestarilta.



Karitsan ribseissä on selvästi enemmän kalvoja, sekä rasvaa kuin porsaan ribseissä. Yritinkin poistaa paloisa enimmät kalvot ja rasvat.
Trimmasin lihasta myös ohuimmat reunat pois, jotta kypsyminen olisi tasaisempaa.








2. Maustaminen:




Tein lampaalle oman kuivamausteseoksen, joka mielestäni onnistui hyvin.
Mausteseos on tehty noin 1kg lihaa ja jos teet lammasta useamminkin, niin
kannattaa tehdä maustetta kerralla enemmän ja säilöä sen ilmatiiviiseen purkkiin.






3 tl Suolaa
1 tl Jauhettua valkopippuria
1 tl Valkosipulijauhe
1 tl Sipulijauhe
1 tl Sinappijauhe
1 tl Paprika
1 tl Timjami
1 tl Rosmariini
1 tl Minttu
1 tl Persilja






Sipaisin lihojen pintaan hiukan öljyä ja levitin mausteet pintaan.
Annoin ribsien maustua noin 1 tunnin ennen valmistusta. Maustamisaikaa voi
halutessaan pidentää. Lisäksi tein nopean bbq kastikkeen millä valelin ribsejä
grillissä paistamisen ajan. Käytä omaa lemppari kastikettasi tai valmista omaa
esim: bbq soosi ohjeen mukaan.


3. Kypsennys:





Esikypsennin ribsejä ennen grillausta lempeässä etikkahöyryssä.
Nosta palat foliokääreeseen ja kaada sinne 3 rkl omenaviinietikkaa, sekä 3 rkl vettä.
Sulje folio höllästi ja anna lihojen höyrystyä uunissa tai grillissä 100-120c asteessa noin 2 tuntia.







Höyrytyksen jälkeen nostin ribsit kuumaan grilliin paistumaan. Grillailin lihoja noin
10 minuutin ajan. Valelin niihin sen jälkeen bbq kastikeen ja nostin lihat epäsuoraan lämpöön karamellisoitumaan. Kääntelin ja valelin lihat vielä toiseen kertaan ja totesin samalla ribsien olevan syömävalmiita (luut irtoilivat lihasta).





Tein vielä nopean dipin lampaalle:

2 dl Majoneesia tai jogurttia
1 kpl Chili
1 kpl Valkosipulinkynsi
1 rkl Sitruunanmehu
1 tl Kuivattua minttu
Ripaus suolaa ja pippuria





Pilko chili ja murskaa valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita kunnolla.
Kelmuta kulho ja laita jääkaappiin maustumaan noin 1 tunniksi.






3 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Meillä syödään paljon karitsaa. Ribsit ovat olleet tähän asti hankalia. Takana on monta epäonnistumista, mutta tällä ohjeella onnisti! Tosin omenaviinietikan tilalla käytin punaviinietikkaa ja mausteseostakin sävelsin hieman oman maun mukaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että onnistui! Olenkin ehdottomasti maustamisen suhteen sitä mieltä, että on olemassa yhtä monta makua, kuin on suutakin :)

      Poista
  2. Etikkahöyryssä? Jos tuonlaiset kuivat lihtikut on 2 tuntia etikkahöyryssä uunissa, ei niistä jää paljon järsittävää.Kammassakin on enemmän.Ja kun olet noin osaava grillaaja,niin hanki hyvä mies kunnon hiiligrilli.Tuo sinun laitteesi on aika, sanoisinko onnettoman näköinen.Reseptejä on muuten helppo kopsata.....

    VastaaPoista

laitahan viestiä!