tiistai 29. maaliskuuta 2016

Perunat grillissä

 

                  Perunaa grilliin!

 

 

Jo 200 vuoden ajan on peruna ollut suomalaisen ruoan kulmakivi. Se on ruokkinut
pohjoisen maamme miehet ja naiset niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.
Perunan viehättävyys nousi varsinkin kieltolain aikaan uuteen kukoistukseen
kun syötäväksi kelpaamattomista perunoista alettiin tehdä pontikkaa.

Edelleen peruna pitää pintansa vaikka "atkinson" lobbaus on saanut perunan näyttämään
lähes myrkylliseltä raaka-aineelta. Keitetyt, muusatut, paistetut yms. muut perunat
ovat jokaiselle tuttuja, mutta harmittavan vähän törmää perunan käyttöön grilliruokien
lisäkkeenä. Tästä tylsän-näköisestä mukulasta saa pienellä mielikuvituksella
näyttävää ja maistuvaa grilliruokaa.

Tässä muutama suosikki reseptini vuosien varrelta.

"Käytin kaikkiin tämän sivun perunoihin mausteena suola, pippuri, paprikajauhe, sekä
valkosipulijauhe sekoitusta. Muista Öljytä perunat hyvin ennen mausteiden lisäämistä.
Kaikki perunareseptit voi tehdä millä grillillä tahansa ja ne soveltuvat suoraan tai
epäsuoraan grillaukseen".


Hauskat kierrepotut:



 

Nopeasti kypsyvät kierrepotut ovat
usein lasten suosikkeja. Nakit ja ketsuppia
kylkeen niin ateria on valmis!









Työnnä peruna varrastikkuun ja leikkaa
terävällä puukolla varovasti kierrekuviota.
Kuvion tehtyä voit levittää kierteitä
pitkin tikkua. Öljyä, mausta ja grillaa.
Helppoa ja nopeaa.

n. 20min 200-230c asteessa.





Hasselbackan perunat:




Klassikko perunat grillissä.
Tykkään koristella hasselbackan
perunat korppujauhoilla tai 
parmesani raasteella.












Leikkaa peruna pitkittäis-suunnassa
halki (pysyvät paremmin grillissä).
Viillä perunoihin poikittais suunnassa
viiltoja melkein pohjaan saakka.
Öljyä, mausta ja grillaa
Halkastuina valmistuvat nopeammin, kuin
kokonaiset perunat.
n.30min 200-230 casteessa








Täytetyt yllätysperunat:




Täytettyjen perunoiden "yllätyksenä"
voi käyttää mitä tahansa. Edamjuusto,
aurajuusto, kala, kinkku, yrtit...

Näihin perunoihin käytin edamjuustoa,
kylmäsavulohi tuorejuustoa, sekä
valkosipulinkynsiä.






Kuori perunat ja työnnä omenapora
perunan läpi. Vedä sisus pois ja saat tilaa
perunan sisällä haluamillesi täytteille.









Jos käytät täytteenä juustoa, niin
on kätevää ottaa omenaporalla
samanlainen pala juustoa, se sopii
sellaisenaan suoraan perunan sisään.












Tässä olen työntänyt omenaporan
tuorejuustoon ja lisään juuston sisään vielä
valkosipulinkynsiä. Omenaporan avulla
tuorejuusto ja valkosupuli on helppo
työntää perunan uumeniin.










 Leikkaa lopuksi perunoista poistamistasi tangoista pienet 
palat ja aseta ne "tulpaksi" perunan reikiin





Öljyä, mausta ja grillaa.
Perunoiden koon mukaan valmistusaika 45-60min 200-230c asteessa.















1 kommentti:

  1. Erinomaisia vinkkejä slow-possun seuraksi. Grillikausi avattu Ylä-Lapissakin, vaikka järvet ovat vielä jäässä.

    VastaaPoista

laitahan viestiä!