keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Beer can chicken

             

 

                                                      OLUTTÖLKKI KANAA GRILLISTÄ

 

 

 

Totuus tulee usein lasten suusta, tähän minäkin olen törmännyt useaan kertaan.
2 vuotias tyttäreni on innokas kokkailija ja hän onkin usein "apuna"
niin keittiössä kuin grillin ääressä takapihalla.

Viimeksi tätä kanaa tehdessäni tyttäreni kiipesi jakkaralle viereeni ja kävimme
seuraavanlaisen vuoropuhelun:

Tytär: Isi mitä teet?
Isi: Tuota noin, siis kanaahan se isi tekee.
Tytär: Isi mitä laitat kanan pyllyyn?
Isi: MITÄH? ööh... kaljaa...
Tytär: Miksi laitat kaljaa kanan pyllyyn?
Isi: Tuota tuota... hmm... no siitä tulee paremman makuista.
Tytär: Tuleeko??

Tytär tuijotti minua tiukasti silmiin kysyvä ilme kasvoillaan noin
5 sekunnin ajan, jonka jälkeen hän kipusi jakkaralta alas ja palasi
takaisin olohuoneeseen katsomaan teletappeja.

Oluttölkkiä kirjaimellisesti kanan pyllyyn tunkiessani jouduin itsekkin
pysähtymään hetkeksi ja ajattelemaan tarkemmin mitä olin tekemässä.
Lentokyvytön, tehotuotettu hybridi siivekäs oli saamassa kokoonsa nähden
valtavan kokoisen oluttölkin hanuriinsa... onko tässä mitään järkeä?

Hetken asiaa tuumittuani sain asiaan kaksi eri näkökulmaa.

1. Ihminen on vieraantunut elinympäristöstään ja vierastaa kaikkea
mikä liittyy kuolemaan ja elävään ravintoon. Broileri on kehitetty
kasvamaan nopeasti ihmisen ravinnoksi ja sen saa pysymään erityisen
mureana ja maukkaana tunkemalla oluttölkin siivekkään hanuriin.

2. Ihminen on ylittänyt toimivaltansa riistämällä toisen eläimen
hengen ravinnokseen ja hän vielä häpäisee kuolleen eläimen ruumiin
työntämällä esineitä eläinrukan ruumiinaukkoihin. Tämä on syntiä ja
ihminen joutuu tästä syystä ikuiseen kadotukseen.

Ruoan valmistuksen eettiset kysymykset tulevat tässä yhteydessä aika
selkeästi esiin. Niinhän se on että syödä pitää joka tapauksessa, mutta
moraalisia ja eettisiä kysymyksiä on hyvä joskus itse kullakin kerrata.
Miksi ostamme tehotuotettua ja jalostettua broileria, jos olisi
varaa esim. vapaana kasvaneeseen luomu kanaan? Selkeitä vastauksia ja
ehdotonta totuutta tuskin on edes olemassa, mutta omilla pienillä valinnoilla
me kaikki voimme ehkä hieman "parantaa maailmaa" pala palalta. Oli
sitä rahaa tai ei.

Tämän reseptin teen edelleen broilerilla, mutta omatuntoni on puhdas.
Miksikö? Koska tiedän että ensiviikon ruokalistalla käytän proteiinin lähteenä
vain itse pyytämääni riistaa ja kalaa. "Vuoroin vieraissa" onko riittävän Fair play?

Tämä ei tee minusta parempaa ihmistä ja vielä vähemmän parempaa "kuluttajaa",
mutta omatuntooni se tuo viikon ajaksi rauhan :)



Ja sitten itse reseptiin.


1,2 kg   Broileri

Mausteseos
2 tl       Suola
2 tl       Mustapippuri
2 tl       Paprikajauhe
2 tl       Ruokosokeri
2 tl       Sipulijauhe
1 tl       Chilijauhe
1 tl       Timjami

Voiteluun

5 rkl  Öljyä
1 tl    Hunajaa
1 tl    Rosmariini
2 kpl Valkosipulinkynsi

Lisäksi puoleksi juotu oluttölkki.


Suolaa broileri suolaliemessä tai osta valmiiksi suolattu broileri. Sekoita mausteseoksen
aineet keskenään ja hiero kauttaaltaan kanaa. Laita kana jääkaappiin 2 tunniksi
maustumaan. Tee odotellessa mausteöljy valmiiksi. Murskaa valkosipulinkynnet
ja rosmariini kuppiin. Kaada kuppiin öljy ja hunaja, sekoita aineet keskenään.

Ota broileri jääkaapista huoneenlämpöön ja mene valmistelemaan grilli epäsuoraan
grillaukseen sopivaksi. Kanan lämmettyä huoneenlämpöön valele sitä mausteöljyllä.
Tunge tölkki kanan vatsaonteloon ja varmista että kana pysyy pystyssä. Nosta
broileri grilliin "istuvaan" asentoon. Grillaa epäsuorassa lämmössä n.180c asteessa
1,5-2 tuntia (broileri valmistuu lämmöstä riippuen nopeampaakin, mutta varmista
aina kanan kypsyys paistomittarilla!). Valele grillauksen puolivälissä kanaa vielä
kertaalleen mausteöljyllä näin saat siihen herkullisen ja rapean pinnan.


Laita aluslevy/tippa-astia keräämään kananrasvat.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

laitahan viestiä!