perjantai 18. maaliskuuta 2016

Savustettu lohi grillissä




                                             SAVUSTETTUA LOHTA GRILLISTÄ




Liekkö "vikaa" evoluution jäänteistä luolamiehen ajoilta, koska kunnon hiiligrilli
kerää varsinkin miehet hypnoottisella voimallaan ympärilleen. Tuli, savu ja hehkuvat
hiillokset luovatkin rajattomat käyttömahdollisuudet ruoan teon suhteen. Lisäksi
pallogrilli on yksi parhaista laitteista tehdä kylmä ja lämminsavustettua kalaa/lihaa.

Lämmön, savun ja kosteuden määrää voi suhteellisen helposti ja tarkasti säätää.
Savulähteen kanssa grilli on myös anteeksiantavainen. Purut, lastut,
sekä isommat puukalikat käyvät kaikki, suoraan hiilille laittaen tai
savustusastiaa hyväksi käyttäen.
Lisäksi se maku, hiiligrillin aromit ovat vailla vertaansa!

Kaikki reseptini on mahdollista valmistaa myös muilla grilleillä, mutta
hiiligrillin makuun päästyäni en ole juuri muita laitteita käyttänytkään.


Tässä yksi parhaista ja yksinkertaisimmista kalaresepteistäni.


 
- 1 kg Lohifile

- 2 rkl Merisuolaa

- 3 rkl Fariinisokeria

- 1 tl Sitruunapippuria

-       Tillinvarsia





Kuivaa file ja nypi siitä ruodot pois. Lisää tasaisesti kalan päälle suola, sokeri ja sitruunapippuri.
Kopsuttele tillinvarsia puukon hamarapuolella ja painele fileeseen päällimmäiseksi. Kelmuta koko komeus ja laita jääkaappiin maustumaan noin 3 tunniksi.




Ota kala jääkaapista maustumisen jälkeen ja pyyhi kalanpinnasta mausteet pois.
Taputtele kala kuivaksi ja nosta leikkuulaudalle lämpenemään.
Valmistele grilli savustukselle sopivaksi (epäsuora lämpö 90-150c astetta) ja nosta kala ritilälle ja asenna siihen paistomittari. Lisää kourallinen savustuslastuja hiilille ja laita kansi kiinni (itse käytän kalalle pekaani/omenapuun sekoitusta). Lisää tarvittaessa lisää lastuja noin 30-45min välein.
Kala kannattaa ottaa pois paistomittarin näyttäessä 58c astetta, kala on silloin sopivan mehevä sisältä (ei kuitenkaan raaka). Kypsyys asteethan ovat maku kysymyksiä, mutta
itse ja ruokavieraat olemme todenneet 55-60c asteen olevan se "maaginen" raja, jolloin kala on maistuvimmillaan.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

laitahan viestiä!