Mehevät BBQ-ribsit (perusresepti)
Ribsit, rimpsuluut, grillikylki, telaketju... rakkaalla lapsella on monta nimeä,
niin on myös tekijää. Usein eri nimet Ribseille ja kylkipaloille juontaa juurensa
niiden leikkaus tavasta ja mistä kohti kylkeä ne on otettu.
Ribsit näkyy olevan myös netissä yksi suosituimmista resepti kohteista ja eikä ihme.
Herkullinen, murea porsaanliha tuo väkisinkin veden kielelle ja suuret maut tuovat esiin
myös suuria tunteita. Usein myös kiistellään ribsien oikeista ja vääristä valmistustavoista. Keitetäänkö? Haudutetaanko uunissa? Miten maustetaan?
Näistä käydään kiivaitakin keskusteluja, mutta onko sitä väärää tai oikeaa
valmistustapaa edes olemassa?
Jokainenhan valmistaa nämäkin herkut oman mielensä ja mielihalunsa mukaan
ja makujahan on yhtä monta kuin on tekijääkin.
Haluaisinkin rohkaista ihmisiä kokeilemaan eri tyylejä niin valmistuksen kuin maustamisenkin suhteen!
Tässä kuitenkin oma perusreseptini ribseille, nyt on näläkä!
Ribsejä saa kaupasta moneen muotoon laitettuna ja maustettuna. On kuitenkin huomattava, että tuttu kotimainen possumme eroaa ehkä hieman esim. ameriikan mantereella tavattavasta serkustaan. Rapakon toisella puolella tuntuu olevan ainakin enemmän "lihaa luiden ympärillä", joten netistä ribsi/kylki ohjeita hakevien on syytä ottaa huomioon ribsien/kylkipalojen koko ja leikkaus tyyli.
Itse tykkään leikata kokonaisista kylkipaloista itse "ribsi" osan irti ja näin ollen
voin vaikuttaa luiden päällä olevan lihan määrään.
Luiden alapuolella olevan kalvon poistaminen on myös hyödyllistä varsinkin silloin, kun ribsit on tarkoitus laittaa grilliin heti maustamisen jälkeen (mausteet imeytyvät nopeammin lihaan, kun paksu kalvo on poistettu).
Lisäksi lapsille tulevista ribseistä poistan myös kylkirivin yläpuolella olevan rusto-osan kokonaan pois.
Muksuille teen helposti syötäviä paloja leikkaamalla kylkirivin yläpuolella olevat rustot pois. |
- 2 rkl paprika
- 1 rkl suola
- 2 rkl ruokosokeri (myös fariinisokeri käy)
- 1 rkl mustapippuri
- 1 tl chili
- 1 tl valkosipulijauhe
- 1 tl sipulijauhe
- 1 tl sinappijauhe
- 1 tl oregano
- 1 tl Juustokumina
Jauha ja sekoita mausteet morttelissa sekaisin ja kaada mausteseos sirottimeen. Levitä Ribsien pintaan ohuesti öljyä ja sirottele mausteseosta lihojen päälle.
Valmistele grilli epäsuoraan grillaukseen soveltuvaksi ja lisää hiilien päälle iso kourallinen savustuslastuja. Laita ritilälle hiilien kohdalle vesikuppi ja nosta ribsit grilliin epäsuoraan lämpöön.
Pidä lämpö tasaisena 110-140c asteen välillä. Savustusaika kapeille kylkiribseille on n.4h
Lisää 45min välein savustuslastuja hiilille ja tarkista vesikupista nesteen riittävyys. Kun savustusta on kestänyt n.1,5h kostuta ribsejä pullasudilla tai sumutinpullolla. Kostutus nesteeksi kelpaa mikä tahansa sokeripitoinen mehu, limonaadi tai muu neste. Itse käytän omenasiideriä, omenamehua, ruokosokeria ja worcesterin kastiketta. Viimeisen valmistustunnin kohdalla voit alkaa sutimaan ribsien päälle grillikastiketta. Käytä omaa lemppari soosia tai nappaa resepti netistä (omia kastikereseptejäni lisäilen kevään mittaan myös tähän blogiin). Toista sutimista 2-3 kertaa 20min välein, kunnes et malta enää odottaa :)
ON VARMASTI HYVÄÄ!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
laitahan viestiä!