maanantai 16. toukokuuta 2016

Porsaan filelankku ja lankkuperunat


Herkullinen filelankku ja lankkuperunat grillistä




Porsaan ulkofile on hankala tapaus grillata. Rasvattomaksi trimmattuna fileenpaiston
kanssa pitää olla erittäin tarkkana, eikä edes oikea valmistustapa takaa aina
hyvää lopputulosta. Kuivia "kengänpohjia" on tullut koko lapsuus syötyä suu
messingillä, mutta näin iäkkäämpänä ei tahdo kuiva porsaanliha enää maistua.
Näin eräänä iltana tv:stä suuren lihatehtaan mainoksen, jossa he mainostivat
uutuutena kyseistä tuotetta. Niskakarvani nousivat välittömästi pystyyn ja
kiukun tunne kasvoi edelleen, kun kaupassa käydessäni huomasin kyseisen tuotteen
hinnan olevan peräti 12.90 euroa/kg.
Säästän ja teen itse... ja sillä tavalla, että liha on herkullista ja mureaa.
Hajeppa palvelevalta lihakauppiaaltasi tuoretta ulkofilettä niin vältyt
turhilta lisäaineilta, etkä maksa turhaa mauttomasta marinadista.

Tuotos oli menestys ja tässä ohje myös teille!


1. Lihankäsittely:




Osta porsaan ulkofile isona palana ja poista se pakkauksesta. Kuivaa kauttaaltaan talouspaperilla ja valitse itsellesi terävä veitsi.
Fileen toisella puolella on ohut rasvakerros ja siinä kiinni oleva kalvo. Voit poistaa rasvan kalvoineen vetsellä tai tee rasvaan ristikkoviiltoja kalvoon saakka (näin vältyt lihan "kipristymiseltä" paiston aikana).







Leikkaa veitsellä varovasti fileestä noin 1,5cm paksuisia viipaleita. Normaali fileestä saat tällöin 3kpl "filelankkuja".











Nosta jokainen lankku vuorollaan kahden muovin väliin ja kopsuttele lihaa lihanuijalla. Nuiji liha ohueksi ja tasaiseksi levyksi. Näin saat lihasta mureampaa ja käsittelyn jälkeen se maustuu, sekä paistuu nopeammin.






Ripottele lihaan lemppari grillimaustettasi tai ota vinkki minun porsaanliha mausteestani.

Valele liha kauttaaltaan vielä oliiviöljyllä ja nosta lankut jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kun esikäsittelet perunat.









2. Perunoiden käsittely:






Osta kiinteämaltoista perunaa ja leikkaa niistä noin 4mm paksuisia viipaleita.









Heitä viipaleet reilusti suolattuun veteen kiehumaan. Anna kiehua 5 minuutta ja kaada perunat lävikköön. Valele perunoita kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu.



 Marinadi:
- 1 dl Öliiviöljyä
- 1 rkl Hunajaa
- 2 kpl Valkosipulinkynttä
- 0,5 tl Suolaa
- 0,5 tl Mustapippuria (jauhettuna)
- 0,5 tl Paprikajauhetta
- 0,5 tl Rosmariinia (kuivattua)



Laita kaikki marinadi ainekset mortteliin ja jauha tahnaksi. Kaada perunat kulhoon
tai astiaan ja kippaa marinadit sekaan. pyörittele perunoita marinadissa ja nosta
jääkaappiin maustumaan.


3. Grillaus:




Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta.
Esilämmitä grilli kuumaksi ja nosta huoneenlämpöiset lihat grilliin.
Grillaa lankkuja 3-4 minuuttia puoleltaan ja valele liha lopuksi makealla
grillauskastikkeella.

Perunat paistuvat samassa ajassa suoralla lämmöllä. Muista valella perunoita öljyllä
käännön yhteydessä, jotta eivät tartu grilliin kiinni.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

laitahan viestiä!