keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Flank Steak


Murea Flank steak grillistä






Flank steak, eli "lankkupihvi" saadaan naudan kuve-lihasta.
Tätä varsinkin Etelä-Amerikassa suosittua ruhon osaa on alettu
suosimaan nyt myös täällä pohjolassa.
Kuve-liha on kaunis, isosyinen liha, mistä saadaan oikein grillattuna
erittäin mehukas ja murea herkku. Flank steak kelpaa niin pää- kuin alkuruoaksikin.
Tässä muutama vinkki hyvän Flank steakin valintaan ja valmistukseen.



1. Lihan käsittely ja marinointi:

Pari asiaa kannattaa ottaa huomioon lihan ostamisessa.

- Muista ostaa mureaa liha-karjan kuve-lihaa esim. Hereford, Angus jne...
Lypsylehmästä oleva kuve-liha saattaa jäädä sitkeäksi oikeasta käsittelystä huolimatta.

- Varmista, että liha on tarpeeksi pitkään raakakypsytetty.
Varmista riittävä raakakypsytys ostamalla lihat asiantuntevalta lihakauppiaalta.

Lisää mureutta Flank Steakiin saat marinoimalla lihaa. Tämä ei ole
välttämättömyys, mutta marinointi antaa hiukan anteeksi esim. jos
paistat lihaa liian kypsäksi ja se menee sitkeäksi.



Marinadi.

1 dl Oliiviöljyä
4 rkl Limemehua
2 rkl Hunajaa
3 kpl Valkosipulinkynsiä
1 tl Suolaa
1 tl Mustapippuri
1 tl Rosmariinia (kuivattuna)
1 tl Chili hiutaleita
1/2 Korianteri puntti







Kippaa kaikki marinadi ainekset sopivaan kippoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.













Laita liha tiiviiseen muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Sekoittele pussia niin, että marinadia on tasaisesti lihan ympärillä.
Laita pussi jääkaappiin ja anna marinoitua 6-10 tuntia/yön yli.






2. Paistaminen:


Nosta liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta. Esilämmitä grilli kuumaksi ja aseta huoneenlämpöinen liha grilliin.
Grillaa lihaa molemmin puolin 4-6 minuuttia. Sivele lihan pintaan marinadi pussiin jäänyttä tahnaa aina käännön yhteydessä.
Täysin kypsänä kuve-liha menee sitkeäksi, joten jätä se sisältä punertavaksi 52-57c asteiseksi.








Paiston jälkeen lihan on syytä antaa vetäytyä 5-10 minuuttia ennen leikkausta, jotta lihan nesteet ehtivät vetäytyä takaisin kudoksiin.












Leikkaa valmis liha poikkisyin hieman viistosti sopiviksi annospaloiksi ja ripottele lihoille reilusti sormisuolaa ennen syöntiä.








Lihan voi syödä sellaisenaan sormiruokana tai pää-ruokana lisukkeiden kanssa.
Itselläni on tapana tehdä lihasta mukavia cocktailpaloja.
Jos tarvitset lihallesi kastiketta, niin suosittelen ehdottomasti bearnaise kastiketta!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

laitahan viestiä!