torstai 26. toukokuuta 2016

BBQ BEEF RIBS & COLESLAW


Naudan ribsit ja coleslaw bbq tyyliin






Nyt pääsin herkuttelemaan oikein kunnolla, kun sain käsiini Highland cattlen, eli
ylämaankarjan kylki ribsejä. Liha on peräisin Seija ja Eero Raudaskosken luomu
tilalta Kärsämäeltä ja noudin lihat kätevästi reko-ruokaryhmän tapaamisesta.
Innostuin ylämaankarjasta ihan kunnolla ja teinkin pienen
tutkimusmatkan netin ihmeelliseen maailmaan aiheen tiimoilta.


 Highland Cattle: (Tekstiä lainattu Raudaskosken tilan nettisivuilta)





Highland Cattle kuuluu alkuperäisrotuihin ja on kotoisin Skotlannin Ylämailta.
Niinpä sen toinen nimi onkin Ylämaankarja. Eläimillä on pitkät, uljaat sarvet ja
mahtava, usein silmätkin peittävä ”tukka”. Highlanderin turkissa on pörröinen aluskarva,
joka toimii hyvänä lämpöeristeenä ja saa nämä eläimet näyttämään hellyttävän suloisilta. Päällyskarvat ovat pitkiä ja toimivat sadetakin tavoin; kosteus valuu selästä alas
kastelematta aluskarvaa. Eläin vaihtaa karvansa keväällä, silloin paksu talvikarva
vaihtuu viileämpään ja ohuempaan kesämallistoon.
Sen ansiosta Highland Cattle -karja pystyy olemaan vapaana laitumillaan läpi vuoden!
Talvelle paksu talviturkki ja kesäksi viileä kesäpeite. Highland Cattle -karja on oikeaa vapaana kasvanutta karjaa.

Vapaana kasvanut luomu-karjan liha pitäisi kelvata nirsoimmankin ihmisen ruokapöytään.

Ja sitten itse reseptiin...



1. Lihankäsittely


Maustoin tämän lihan maltilla, jotta lihan oma maku pääsee kunnolla esiin.
Resepti on noin 2kg:lle lihaa. Muista lihan raakakypsytys! Eli vakuumissa vähintään
3vk Teurastuksen jälkeen.





3 rkl Oliiviöljyä
2 rkl Suolaa
1 rkl Mustapippuria (rouhittuna)
1 rkl Valkosipulirouhetta








Poista luupuolella oleva paksu kalvo samalla tavalla kuin possun ribseistä.
Leikkaa irtonaiset liha/rasvan palat irti niin, että liha olisi mahdollisimman tasapaksu.
Levitä lihan pintaan ensin öljy ja hiero siihen sen jälkeen mausteet. Liha voi jäädä pöydälle maustumaan siksi aikaa kun asennat grillin kuntoon.



2. Bbq:


Käytin hiiligrillissäni apuna savustusasemaa.

Tämä liha tehdään hitaasti kypsyttäen miedossa savussa. Lihan voi valmistaa niin kaasu- kuin hiiligrillissäkin. Kaasugrillissä asenna vain toisen puolen polttimot päälle ja aseta liha ns. "kylmälle" puolelle. Laita polttimoiden kohdalle vesiastia sekä kippo savustuslastuille. Hiiligrillissä hiilet kipataan grillin toiselle laidalle ja liha toiselle puolelle. Hiilien päälle myös vesiastia ja hiiligrillissä savustuslastuja voi heitellä suoraan vaikka hiilloksen päälle.





 Paistoaika isoille naudan ribseille on noin 6 tuntia. Pidä lämpötilat 100-120c asteen välillä.
Lisää savustuslastuja, tarvittaessa hiiliä, sekä lisää vesikippoon vettä noin 1,5 tunnin välein.
Samalla voit halutessasi kostuttaa lihaa sumutinpullolla. Tähän lihaan käytin vesi (2dl), ruokosokeri (1rkl), suola (1tl), worchesterinkastike (1rkl) sekoitusta. Lisää lämpimään veteen worchesterinkastike, sokeri ja suola. Ravistele pulloa niin kauan, että suola ja sokeri ovat liuenneet kunnolla veteen.





5 tunnin kohdalla ribsit alkavat vaikuttamaan jo erittäin herkulliselta. Malta kuitenkin vielä hetki ja anna lihan mehevöityä kunnolla vielä
1 tunnin ajan.
Lihan kypsymistä voi seurata myös kylkiluista (liha alkaa vetäytymään luiden päältä).






3. Coleslaw:

Viimeisen tunnin aikana voit tehdä lihalle kaveriksi perinteisen coleslaw salaatin.


Mitä tarvitsee?


1 kpl Pieni keräkaali
2 kpl Porkkanaa
1 kpl Sipuli
2 dl  Majoneesia
3 rkl Omenaviinietikkaa
1 rkl Sokeria
1 tl  Suolaa
1 tl  Mustapippuria (rouhittuna)








Suikaloi kaali ja sipuli. Raasta porkkanat ja kippaa kaikkui kasvikset suureen kulhoon.
Lisää mausteet, etikka, sekä majoneesi (majoneesin voit kätevästi tehdä helppo majoneesi ohjeellani). Sekoita ainekset hyvin, kelmuta kulho ja laita se jääkaappiin vetäytymään 1 tunniksi.


Lihaisa naudan ribs, ei välttämättä tarvitse salaatin lisäksi muuta lisäkettä.
Nälkä lähtee taatusti rotevaltakin ruokailijalta.






1 kommentti:

laitahan viestiä!