keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Lohipiirakka

   

 

            Herkullinen lohipiirakka grillissä 

 

 

 



Olen koittanut parannella tätä kahvipöydän klassikkoa moneen otteeseen niin
taikinan kuin sisällönkin suhteen ja nyt koostumus, maku ja suu alkavata kohdata toisensa.
Netti on täynnä piirakka reseptejä, mutta kokeileppa ensi kerralla tätä reseptiä.
Lupaan ettet pety!





1. Taikina:

Lohipiirakka kaipaa ehdottomasti rukiisen taikinan. Kokonaan ruispohjaisen taikinan
kanssa ongelmaksi yleensä tulee taikinan kuivuminen ja hieman kitkerä maku.
Tässä reseptissä taikinaa on "tuunattu" vehnäjauhoilla, sekä jogurtilla.



 

2,5 dl Vehnäjauhoja
2,5 dl Ruisjauhoja
1 dl   Perunamuusijauhetta
1 dl   Turkkilaista jogurttia
200 g  Voita
2 rkl  Vettä
2 tl   Leivinjauhetta
1 tl   Suola







Sekoita kuiva-aineet keskenään ja nypi sekaan pehmennyt voi. Lisää jogurtti, vesi ja vaivaa taikinaa kunnes se on kiinteää. Kelmuta taikina ja laita se jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.







Leikkaa piirakkavuokaasi sopiva leivinpaperin pala ja jauhota se kevyesti. Aseta taikina leivinpaperille ja kaulitse se muotoonsa.
Siirrä taikina piirakkavuokaan ja painele haarukalla reikiä sen pohjaan








Laita taikinan päälle toinen leivinpaperi ja asettele sinne painoksi esim: kuivattuja herneitä tai riisiä. Esipaista pohjaa uunissa tai grillissä 200c asteessa noin 10 minuuttia. Poista paino, sekä päällimmäinen leivinpaperi ja piirakka on nyt valmis täytettäväksi.










2. Täyte:



600 g    Lohta
0,5 l    Kalaliemeä
1 dl     Puuroriisiä
1 dl     Juustoraastetta
1 dl     Fetajuustoa
1 kpl    Sipuli
1 kpl    Punasipuli
1 kpl    Purjo
3 kpl    Valkosipulinkynsiä
1 puntti Tilliä
2 rkl    Siirappia
2 tl     Sokeria
1 tl     Suolaa
1 tl     Valkopippuria 
6 kpl    Hapankorppuja 



Lisäksi tarvitset 1 dl kermaa, sekä 1 kpl kananmunaa.



Laita kalaliemi kiehumaan ja laita riisi sinne kypsymään. Suikaloi sipulit ja freesaa niitä öljyssä suolan, pippurin ja sokerin kanssa.
Anna riisin kiehua hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia.











Lisää freesatut sipulit, siirappi, sekä puolet tillistä riisin kanssa samaan kattilaan. Riisi-sipuli seos saa muhia pienellä lämmöllä vielä toiset 15 minuuttia/kunnes kalaliemi on imeytynyt riisiin.







Tällä välin voit viipaloida lohen. Vaikka kalankäsittely ei olisi tuttua puuhaa, niin
tämä käy vaivatta ihan kaikilta. Kuivaa filee talouspaperilla ja paina veitsi kalan
läpi hieman viistosti nahkaan saakka. Käännä veitsi poikittain ja viillä pala irti.
Suolaa ja pippuroi valmiit kalaviipaleet kevyesti.




Muista tarkistaa kalasta ennen leikkaamista, ettei siinä ole enää ruotoja!





Sekoita sopivassa kulhossa keskenään vielä kerma, kananmuna, juustoraaste,
loput tillistä, suola ja pippuri.





3. Täyttäminen:






Laita piiraaseen ensimmäiseksi reilu kerros kalaa.









Lisää seuraavaksi kerros hapankorppuja.

Hapankorput imevät itseensä piirakkaan paiston aikana tulevat ylinmääräiset nesteet.










Sitten on riisi-sipuli seoksen vuoro.











Ja sitten taas reilusti kalaa.












Kaada lopuksi kerma-muna seos piiraaseen ja koristele koko komeus lopuksi fetajuustolla.












4. Paistaminen:




Jos paistat piirakan grillissä kuten minä, niin paras tapa on laittaa hehkuvat hiilet grillin reunoille samalla tavalla kuin tein pizza reseptissäni. Piirakan voi tietenkin paistaa myös normaalisti uunissa.

Grilliä/uunia voi halutessaan pitää aluksi korkeammalla lämmöllä niin saat tummemman paistopinnan piiraaseen.

Paistoaika 200c asteessa noin 30 minuuttia.






Jos olet epävarma paistoajasta tai grillin lämmöistä, niin voit nopeasti nostaa grillin kantta ja varmistaa tarvittava kypsyys/lämpötila.
Älä kuitenkaan nostele kantta useasti tai turhaan. Jokaisella kerralla grillissä oleva lämpö karkaa harakoille ja paistoaika luonnollisesti pitenee.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

laitahan viestiä!